Luottamus ja koheesio olivat Aatepöydällä 21.5. - Mitä siellä ainakin puhuttiin?
8.5.2024
Aatepöytään kokoonnuttiin kiinnostuneina ja huolestuneina yhteiskunnallisen luottamuksen tilasta. Mitä ovat luottamus? Mihin sen hyvä taso tai luottamuksen puute vaikuttavat? Kaksi viisiminuuttista avauspuheenvuoroa ja pulpunnut puhe eivät tuoneet tarkkoja vastauksia, mutta kartoittivat mistä luottamuksessa on kyse. – Kiitos ytimekkäistä esityksistä, Tuomas ja Janne! Talouden vaikeudet, ympäristöasiat, kansainvälinen tilanne, repivä viestintäkulttuuri … Monet ilmiöt yhteiskunnassa ovat omiaan vähentämään ihmisten luottamusta toisiinsa, yhteiskuntaan ja maailmaan. Luottamuksen väheneminen ei ole helposti mitattavissa, mutta ainakin somessa ja muussakin mediassa käytävä keskustelu –kuppilapuheista puhumattakaan - viittaa siihen, että yleinen ja åpäätöksentekijöitä kohtaan tunnettu luottamus on vähentynyt. Myös mielipidemittaukset, mm. Kansalaisbarometri sekä taloudellista luottamusta mittaavta kyselyt ovat viitanneet samaan suuntaan. Ainakin yhdestä asiasta oltiin Pöydässä yhtä mieltä. Luottamuksen puute ei korjaannu politiikalla, joka keskittyy yksioikoisesti lisäämään kansalaisten materiaalisia etuja tai poistamaan rajattomasti elämässä ilmeneviä riskejä. Sen sijaan luottamuksen vahvistamisessa on pikemminkin kyse tarpeesta parantaa päätösten perusteluja ja rasitusten oikeudenmukaista jakautumista yhteiskunnassa.
Mitä on luottamus? Avauspuheenvuoroissa luottamus määriteltiin uskoksi toisten ihmisten rehellisyyteen ja hyviin tarkoituksiin. Luottamus on tavallaan oletus toisten tulevastakin tolkullisesta toiminnasta - miksei omastakin. Vaikutuksiltaan luottamus on ennen muuta kaiken vuorovaikutuksen ja vaihdannan mahdollistaja ja perusta. Sen korkea taso vähentää ”transaktiokustannuksia” – siis yhteistoiminnan kitkaa. Näin luottamus lisää kaikenlaisen henkisen ja taloudellisen vaihdannan, ja myös yrittäjyyden ja taloudellisen riskinoton mahdollisuuksia. Luottamuksessa on kyse myös uskosta yhteisten instituutioiden ja toimintatapojen oikeudenmukaisuuteen ja ennustettavuuteen ja siihen, että toisetkin yksilöt noudattavat sopimuksia ja yhteisiä toiminnan perussääntöjä. Luottamus on yhteisunnallinen ja poliittinen asia. Korkea luottamuksen taso lisää koettua hyvinvointia ja parantaa huonojen aikojen sietämistä. Tosiinsa ja tulevaisuuteen luottavilla ihmisllä on korkea ”reslienssi”, muutosten kestämisen ja niiden tekemisenkin kyky. Luottamus voi heiketä tai järkkyä merkittävien kokemusten tai vakkapa pitkäaikaisen stressin seurauksena. Sen palautuminen tai palauttaminen on mahdollista, mutta voi olla pitkän tien takana. Ihmisten kokemaan luottamukseen vaikuttavat mm. heidän sosiaalisen ja taloudellisen asemansa vaihtelut ja niissä koetut turvattomuuden, mutta myös tuen saamisen tuntemukset.
Rahalliset edut tai informaatio hyvästä tilanteesta eivät varmista luottamusta Tärkeä ja paradoksaalinen ilmiö on, että esimerkiksi kansalaisten etujen lisääminen hyvinvointiyhteiskunnan taloudellisin panostuksin ei välttämättä nosta yleisen tai päätöksentekoa kohtaan tunnetun luottamuksen tasoa. - Jotkut palvelutarpeet, esimerkiksi terveydenhoidossa, ovat myös niin rajattomia, että niiden parantuminen ei ainakaan yksioikoisesti lisää luottamusta ja tyytyväisyyttä. Väestön ikääntyessä käy jopa päinvastoin. Samantapainen paradoksi liittyy yleiseen tulkintaan maailman kehityksestä. – Hyvän tulevaisuuden puolesta puhuvat faktat eivät välttämättä korjaa ihmisten heikentynyttä tulevaisuudenuskoa. Roslingin tilastot ongelmien onnistuneista ratkaisemisista tai Valtaojan argumentit siitä, että asiat kehittyvät hyvään suuntaan, eivät useinkaan tunnu parantavan ihmisten luottamusta tulevaisuuteen.
Luottamuksen politiikan ituja
- - - - -
|